De andres liv

Land:
Tyskland 2006
Instruktør:
Florian Henckel von Donnersmarck
Spilletid:
127
Medvirkende:
Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

Handling:
Tyskland oplevede i efterkrigstiden et spændingsforhold mellem befolkningen og den gruppe, der ikke blot havde været loyale overfor Nazi-regimet, men også havde arbejdet aktivt for dem.
45 år senere fik tyskerne den tvivlsomme fornøjelse af en lignende situation, da det tidligere DDR blev indlemmet i den tyske republik. For DDR, den socialistiske mønsterstat, blev holdt i et jern-greb af det statslige sikkerhedspoliti – i folkemunde kaldet Stasi. Næsten en kvart million indbyggere arbejdede i eller for Stasi, der udelukkende havde til opgave at holde rebelske individer nede, så kritik af styret ikke slap ud til hverken befolkningen eller omverdenen.
Donnersmarcks prisbehængte debutfilm fortæller lavmælt, indtrængende historien om Stasikaptajnen Wiesler, der på tvivlsom baggrund sættes til at udspionere den DDR-tro dramatiker Georg Dreyman og hans veninde i midten af 1980-ernes gråbrune østberlinske dagligdag. Den kompetente, nidkære, men også ensomme og følelsesmæssigt forarmede Wieslers omhyggelige aflytninger af de andres liv, kærlighed og kunst i Dreymans lejlighed, kaster ham ud i en dyb menneskelig og moralsk krise, der kun skærpes ved mødet med hykleriet i det betonstalinistiske DDR-system, som han (og Dreyman) ellers har troet fast på. Filmen er meget relevant ikke mindst i lyset af den aktuelle diskussion om sikkerhedstjenesternes beføjelser i krigen mod terror.